Hoe groen zijn de boeken

Due diligence audits


Bedrijven zien een overname als een mogelijkheid om te groeien. Acquisities houden echter ook financiële risico’s in. Daarom gaat een grondig boekhoudkundig onderzoek vaak aan een verkoop vooraf. In een dergelijk onderzoek spelen milieurisico’s en -kosten een steeds belangrijkere rol.
Milieuspecialisten worden daarom ingeschakeld om risico’s in kaart te brengen.

Taken van de milieukundige


De milieukundige onderzoekt niet alleen de technische milieuaspecten en directe kosten voor terreinen met bodem- of grondwatervervuiling, emissies naar lucht en water, of asbest. Tegenwoordig zijn juist de risico’s op het vlak van compliance (het voldoen aan wet- en regelgeving) en de waardering van het bedrijf in het licht van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) belangrijk (zie de voorbeelden). Dergelijke risico’s zijn lastig kwantificeerbaar, maar kwalitatief belangrijk voor het imago en dus de waarde van het bedrijf.

Voorbeelden van praktijksituaties


Voorbeelden van praktijksituaties die EHS manager is tegengekomen tijdens bedrijfsovernames:
  • Naar aanleiding van bodemonderzoek waren er grote reserveringen opgenomen in de boeken om te zijnertijd een volledige sanering uit te voeren. Door nieuw milieubeleid en verbeterde saneringstechnieken is een alternatieve saneringsmethodiek voor handen. Dit heeft geleidt tot vrijval van de financiële reservering.
  • Bij de overname van een groot chemisch bedrijf waren wel alle assets (vastgoed installaties etc) in de contracten vastgelegd, maar niet de dossiers in het kader van de EU REACH verordening. Als de overname zo was doorgevoerd, had de nieuwe eigenaar wel de assets gekocht maar geen recht op het importeren en gebruik van de chemische stoffen.
  • Een productiebedrijf was zeer actief op het vlak van Cradle to Cradle en MVO. EHS manager ondersteunde het bedrijf met haar MVO beleid. De participatiemaatschappij die in het bedrijf investeert heeft juist daarom besloten in dit bedrijf te participeren.

Relevante projectervaring EHS manager


EHS manager heeft vele projecten uitgevoerd voor Nederlandse ondernemers, maar ook projecten in het kader van grote internationale overname projecten door investeringsmaatschappijen en multinationals, op locaties in oa. China, Rusland, en EMEA-landen.